Hliva ustricová – TOP nález z Bielych Karpát (17.11.2025)

17.11.2025

Priatelia, máme tu upršaný deň 17. 11. 2025 a ja som sa rozhodol, že vybehnem skontrolovať moje "hlivové miestečko". Ide o miesto v Bielych Karpatoch, kde hliva rastie na starom, mohutnom ulomenom buku. Teraz je to už tretí rok od prvého objavenia, takže som zvedavý, čo ma tam bude čakať.

Cesta k miestu bola poriadne upršaná a na svoje miestečko prichádzam už úplne premoknutý. Budúci rok si budem musieť zaobstarať kvalitné nepremokavé oblečenie, zrejme také, aké používajú rybári. Páči sa mi komplet Geoff Anderson Urus. Keďže zdravie máme len jedno a človek chce chodiť do prírody za akéhokoľvek počasia, treba byť kvalitne oblečený!

Áno, je to tam – hliva narástla aj tento rok! A keďže podmienky sú momentálne ideálne, pozrite sa, aké mega prekvapenie tu na mňa čakalo! Teraz ju už len nejako dostať dole, keďže rastie dosť vysoko. Urežem lieskovú palicu a pokúsim sa ju zhodiť. Podarilo sa! Až keď si ju poťažkám, zisťujem, že ide o môj životný nález hlivy ustricovej. Váha určite cez 2 kg, nádherne vyfarbená, zdravá – jednoducho ukážková, ako z atlasu.


Liečivé účinky hlivy ustricovej

Hliva ustricová (Pleurotus ostreatus) patrí medzi najcennejšie medicinálne huby. Okrem toho, že je chutná a výživná, obsahuje množstvo látok, ktoré pozitívne vplývajú na ľudské zdravie. Najdôležitejšou z nich je beta-glukán – prírodná vláknina známa svojimi účinkami na imunitu.

1. Podpora imunitného systému
Beta-glukány aktivujú imunitné bunky a zlepšujú obranyschopnosť organizmu. Pravidelná konzumácia hlivy môže pomôcť pri prevencii vírusových a bakteriálnych infekcií.

2. Zníženie cholesterolu
Hliva obsahuje látku lovastatín, ktorá prirodzene znižuje hladinu "zlého" LDL cholesterolu. Vďaka tomu môže prispieť k ochrane srdca a ciev.

3. Antioxidačné účinky
V hlive sa nachádzajú vitamíny skupiny B, vitamín D a rôzne antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením a spomaľujú proces starnutia.

4. Podpora trávenia
Je bohatá na vlákninu, čím podporuje zdravú činnosť čriev, zlepšuje trávenie a môže pomáhať pri problémoch so zápchou.

5. Proti zápalom a alergiám
Niektoré zložky hlivy pôsobia protizápalovo a môžu priaznivo vplývať aj na alergické prejavy.

Hliva ustricová je teda nielen chutná lesná pochúťka, ale aj mocný pomocník pre naše zdravie. Či už ju konzumujete čerstvú, sušenú alebo vo forme doplnkov, jej zdraviu prospešné účinky sú výrazné a môžu pozitívne ovplyvniť celkovú kondíciu organizmu.


Môj tip: rýchly a chutný recept

Na tento jednoduchý recept budete potrebovať:
hlivu ustricovú, bravčovú masť, cibuľu, smotanu, soľ, červenú papriku, celú rascu a drvenú rascu.

Postup:

  1. Na panvici si rozpustíme masť a osmažíme na nej cibuľu dozlatista. Potom pridáme nakrájanú a umytú hlivu, osolíme, okoreníme a podlejeme pohárikom vody. Zakryjeme pokrievkou a za občasného premiešania dusíme 25–30 minút.

  2. Keď je hliva udusená a väčšina vody sa odparila, odkryjeme pokrievku a necháme ju ešte pár minút trošku dozlatista podusiť. Následne pridáme smotanu a spolu povaríme ešte pár minút. A máme hotovo!

  3. Túto jednoduchú a chutnú chuťovku podávame s čerstvým chlebíkom. Mňam! 😋